http://www.blesky.eu


Titul článku:  27.9. - 29.9.2013 TESLATHON 2013 Bořetice


Ve dnech 27.9.-29.9.2013 proběhlo mezinárodní setkání(Česko - Slovenské) stavitelů Teslova transformátoru a jiných VN zařízení - TESLATHON 2013. Protentokrát nás hostil Mudrc(Adam) v překrásné obci Bořetice, konkrétně pod Kraví horou ve Svobodné spolkové republice Kraví hora - ve vinném sklípku. Svoje výtvory jsme předváděli samozřejmě venku před sklípkem.

Po vybalení mého velkého DRSSTC z auta jsem jej postavil rovnou na plac. Pak následovalo předvedení jeho výkonu kolegům. Přitom se opět objevily podivné stavy, které na předchozích akcích pokaždé předčasně ukončily produkci. Zajímavé bylo, že pak doma transformátor zase fungoval. Tak jsem to zkusil protentokrát zrestartovat vypnutím a zapnutím budiče. A ejhle, ono to pomohlo. Nevím, něco se v elektronice zblbne. Už mám rozestavěnou dokonalejší variantu budiče opět od Steva Warda.

Aby toho nebylo málo, několikrát se stalo, že se v napájecí pixle zablesklo a vypadl jistič 16A. Nic neodešlo, ale nebylo mi to jasné. Až druhý den se ukázalo, že došlo k proražení izolace a následnému přepálení vodiče k ventilátoru. Takže jsem pak v sobotu jel bez aktivního chlazení. Sobota byla tak trochu s obavami očekávaný den, neboť se dole pod Kraví horou konal extrémní běžecký závod s mezinárodní účastí Spartan Race. Přijelo mnoho tisíc diváků a spousta závodníků, takže po celou sobotu bylo kolem sklepů celkem rušno. K večeru jsem opět vybalil svůj transformátor a s diváky z řad laické veřejnosti popíjejícími před sklípkem burčák došlo k prvnímu zážehu. Blesky sršely vzduchem a jelikož jde kolem cesta podél sklepů, neměli jsme o diváky nouzi. Tímto stylem jsem pouštěl výboje kontinuální i přerušované interrupterem. Vše fungovalo na jedničku a všichni okolo byli spokojení. Až mi jeden kolega povídá,"Hele, neříkal jsi, že musíš kontrolovat teplotu chladiče, když ti nejde větrák?" A sakra, na tohle jsem zapomněl. Honem vypínám interrupter, stahuji napájecí regulační trafo a běžim k tesláku. Následné šáhnutí na chladič je dosti bolestivé, má teplotu hodně překračující stovku celsia. Tranzistory naštěstí přežily, takže jsem musel dát půlhodinkovou pauzu.

Kolega Aybac mezitím spustil svůj asi metr vysoký transformátor bez přerušování interrupterem v takzvaném CW módu(Continuous Wave). Viz odkaz ZDE a další video s usměrněním na půl vlny a výkonem 3,5kW - tam nalevo jsem ze začátku se zářivkou já - kterou posléze předám - odkaz ZDE - poté pro laika poněkud šílené video na plné usměrnění, kdy to při dotyku občas pořádně nakoplo - odkaz ZDE. Zařízení musí být napájeno ze tří fází a má odběr něco přes 6kW. Šlehalo to do výše přes metr, šel z toho pěkný žár a díky nepřerušování jsme chytali výboje do holých rukou(Díky vysoké frekvenci se uplatňuje tzv Skin Effect - proud jde po povrchu kůže a nezasahuje vnitřní orgány). I někteří odvážlivci z řad okolojdoucích si sáhli.

Po vychladnutí tranzistorů jsem vybalil klávesy a propojil je s interrupterem pomocí MIDI kabelu. A začalo vystoupení s audiomodulací. Hrál jsem já, kolega a pak i jeden pán, co šel kolem s manželkou. Pro mne to bylo velké testování - s takovým výkonem jsem to provozoval poprvé na audio. Ukázalo se, že připojení šestimetrovým optickým kabelem není dostatečně vzdálené, takže se mi občas zablokoval MIDI interrupter(Měl jsem ho ještě v plastové krabici, takže nebyl odstíněný) a zůstala viset nota. Restart mikroprocesoru to pokaždé spravil. Transformátor ovlivňoval na šestimetrovou vzdálenost i klávesy, ale to bylo spíše po napájení, příští vystoupení jsem klávesy nenapájel adaptérem ze sítě, ale bezpečnějším způsobem - přes USB z notebooku. Byla to velká zkušenost a my blbli s audiomodulací asi půl hodiny - pak odešel v budiči integrovaný obvod. Za to však mohla konstrukční chyba - nebyla uzemněná pixla budiče a propojení dvou jednotek bylo přes konektor, na nějž se naindukovalo vyšší napětí. Tím jsem s vystoupením skončil. Nastala pořádná euforie a já v klidu sledoval prezentace kolegů se sklenicí výborného burčáku v ruce. Akce se velice zadařila a těším se na někdy příště. Tohle byl můj čtvrtý TESLAHON.

Fotky Teslathon 2013

Všechny moje TESLATHONy objektivem kolegy RayeRa




Vloženo: 12.10.2013   Čas: 21:33:16